Categorieën
Blog

Koude plons geeft je een energieprikkel!

Een van de leukste expedities van Broccori & Kohl was de verlate Nieuwjaarduik, die Jolanda van de Weijer en Steven Westbroek voor ons organiseerden op het Henschotermeer in Maarn.

Ik douch mij al een jaar lang ijskoud af en merk dat ik mij daarna fitter voel dan normaal. Ook professor Liesbeth van Rossum vertelde onlangs dat je met koude stress je bruine vet kan activeren. Dat vet zit vooral rondom je romp en schouders. Kou zet dat bruine vet om in warmte maar het vergroot ook je weerstand. Onbedoeld ook een manier om je te wapenen tegen Covid-19.

Nederlandse eskimo

Ook mijn NEC-vriend en ondernemer Paul van Schaijik heeft zijn leven ingrijpend veranderd na het ontdekken van de kou als vriend. Hij loopt overal en altijd rond als Nederlandse eskimo in korte broek. Zelfs tot in de hoogste kringen van het Koninklijk Huis kennen ze hem.

Toch heb ik tot het laatste moment getwijfeld of ik zou meedoen met die koude plons. Het enthousiasme bij Jolanda en Steven was echter zo groot dat ik niet meer durfde af te haken. Ook voorzitter Lilian Swart wilde deze primeur ervaren.

Jolanda, die gecertificeerd coach is voor deze koude stress, had niet alleen (vegetarische) erwtensoep in het vooruitzicht gesteld, maar ook een gedegen programma opgesteld voor deze exercitie. Spring dus nooit onvoorbereid zo maar in ‘ijskoud’ water. Dat kan zelfs gevaarlijk zijn, zo weet ik nu.

Om die reden wandelden we ons eerst lekker warm voordat we ons verkleedden. In mijn enthousiasme vergat ik vervolgens mijn meegebrachte muts op te zetten. En dat kan soms heel nuttig zijn omdat de kou naar je hoofd trekt.

Gelukkig luisterde ik wel goed naar het advies om ‘door te ademen’. Vaak heb je de neiging je adem in te houden als je in een koude zee stapt. Niet doen! Doorademen! Zo sprak Jolanda mij toe.

Mijn doel was het 90 seconden vol te houden in het koude water. Je spieren worden dan zo stram dat het pijn doet. Dat vooruitzicht stimuleerde mij al na een minuut uit het water te gaan. De volgende keer houd ik 90 seconden vol. Steven, Lilian en Jolanda hebben nota bene nog baantjes getrokken. Wat een helden!

Gelukshormoon endorfine

Daarna hebben we weer een uur gewandeld over landgoed Den Treek om warm te worden en onze ervaringen uit te wisselen. Steven, in het dagelijks leven adviseur gezonde leefomgeving bij de GGD, regio Haaglanden, vertelde al verslaafd te zijn aan winterzwemmen. Het gelukshormoon endorfine wordt door de stress aangemaakt, zo leerde hij. En dat verklaarde mogelijk waarom hij die hele dag van oor tot oor straalde. Evenals ik zelf trouwens, want ik heb het als een euforisch gevoel ervaren.

Steeds vaker hoor ik in mijn omgeving van mensen die ook regelmatig het koude water inspringen met vrienden of vriendinnen. En als je je wat verder verdiept in de zogenoemde Wim Hof methode dan concludeer je dat ademhalingsoefeningen en koude je immuunsysteem kunnen versterken.

Op de website van Je leefstijl als medicijn las ik zelfs dat koude stress ook een verrassend positieve invloed kan hebben op patiënten met reuma, fibromyalgie en astma. De medici hebben er nog geen echte verklaring voor, maar het ijskoude water veroorzaakt een stressreactie die het zenuwstelsel activeert.

Iceman

Wim Hof, die de geuzenaam Iceman heeft omdat hij in korte broek een marathon boven de poolcirkel heeft gelopen, heeft letterlijk het ijs voor mij gebroken over dit thema. Als de mogelijkheden er weer zijn, wil ik graag een keer per maand met Steven en Jolanda een koude plons organiseren voor Broccori & Kohl. De volgende keer zal ík de vegetarische erwtensoep maken… Deal?

Een kort filmpje herinnert ons aan deze bijzonde expeditie:

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram