Achtergrond

Broccori & Kohl

Broccori&Kohl is een woordspeling en verwijzing naar Broccoli, wellicht de gezondste groente die we kennen, en naar Helmut Kohl, de bondskanselier van West-Duitsland, in wiens episode de Berlijnse muur viel in 1989.

Na de val werd gezocht naar bewijzen dat inwoners van Oost-Berlijn veel ongezonder zouden leven dan de mensen in West-Berlijn. Maar wat bleek: de Oostduitsers waren veel gezonder dan de westerburen. Zij kenden geen fastfood van de McDonald’s en andere ketens. Daarnaast aten zij regelmatig koolsoorten, boordevol voedingsstoffen die ons weerbaar maken.

Broccori&Kohl gebruikt daarom vaak koolsoorten voor de lunches, maaltijden en snacks. In het logo zijn de namen en de Berlijnse muur verwerkt.

Broccoli als groene chemo

Broccoli bevat een keur aan goede stoffen als Vitamine A, B, C, E en K, kalium, calcium en vezels. Broccoli eten zou je zelfs beschermen tegen kanker dankzij haar antioxidanten zoals bètacaroteen, dat het risico op longkanker doet afnemen. Broccoli zou bovendien je haarvaten versterken, ontstekingen remmen, blauwe plekken reduceren, de ontwikkeling van grijze staar remmen, het geheugen stimuleren en je helpen gewicht te verliezen. Dankzij de trage koolhydraten in broccoli heb je namelijk langer een gevuld gevoel. 

Dr Jed W. Fahey is wereldwijd vermaard om zijn kennis over broccoli en de positieve effecten ervan. Liefdevol spreekt hij over de ‘groene chemo’. Maar ook bitter smakende groenten als spruiten, witlof, zuurkool, koolsla en Morenga hebben een heilzame werking voor een gezond lichaam zo concludeert hij na vele jaren van intensieve studies.

Als directeur van het Cullman Chemoprotection Center, gelieerd aan de John Hopkins School of Medicine in Baltimore, constateert hij tevens dat sulforafaan, rijkelijk aanwezig in broccoli, symptomen van autisme kan reduceren. 

Belangrijk bij de bereiding is dat de groenten niet ‘kapot’ gekookt mag worden. Wokken of stomen geniet daarom de voorkeur. Zelf schrijft Fahey bij voorkeur verse spruiten (sprouts) van broccoli voor of de extracten die in de vorm van pillen op de markt worden gebracht. In eigen land biedt Koppert Cress broccocress aan. Enkele takjes van deze kiemgroente zijn vergelijkbaar met de voedingswaarde van een stronk broccoli. Fahey waarschuwt ervoor niet bovenmatig deze kiemgroenten te nuttigen. Vier keer per week is al voldoende om het lichaam te wapenen tegen kwaadaardige cellen.

RSS
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram