Het platform Alles is gezondheid organiseerde onlangs een wervelende digitale talkshow met inspirerende sprekers, onder wie psycholoog en TEDx-spreker Thijs Launspach. Hij stond stil bij het relatief hoge aantal burnouts in de zorgsector en in het onderwijs.
De auteur van bestsellers als ‘Fokking Druk’ en ‘Werk kan ook uit’ vindt het niet verwonderlijk dat zoveel mensen uitvallen in deze sectoren door de hoge werkdruk en de vele administratieve taken. Zij gaan op in hun werk door vooral bezig te zijn voor anderen, maar ze vergeten zichzelf. Zo vatte Launspach het probleem samen. Hij trok een parallel met een dreigende vliegtuigramp. ,,Zet dan eerst de zuurstofmaker op en ga pas daarna anderen helpen.’’
Zorg eerst goed voor jezelf
Kortom zorg eerst goed voor jezelf. Dat kan al door tijdig naar bed te gaan, genoeg en gezond te eten, elke dag minimaal 30 minuten bewegen, ontspannen, reflectie en spelen met kinderen of dieren, tijd om te kletsen en uitleven in hobby.
Ook sprak Launspach over de misvattingen over stress. Die spanning hoef je niet te vermijden, zo hield hij zijn gehoor voor. Een beetje stress is zelfs gezond. Ook de discussies over worklife balance vindt hij achterhaald. Af en toe langer doorwerken, kan geen kwaad. Veel belangrijker is stress signalen te herkennen, want dan kun je tijdig ingrijpen.
Wandelen is veruit het beste om stress het hoofd te bieden. Dat kan ook door het hoofd leeg te schrijven. Een dagboek werkt dus helend… Mediteren en mindfulness kunnen ook helpen. Concluderend: voor jezelf zorgen is geen luxe maar bittere noodzaak. Daarnaast kregen leidinggevenden het dringende advies meer en vaker om de mensen te staan en te zorgen voor een veilige omgeving.
Eenzame jongeren
In een volgende aflevering wil hij graag stil staan bij jongeren, want door Corona is eenzaamheid een groot thema geworden. Velen zijn al verslaafd aan een scherm op de mobiel of computer.
In het tv programma Binnenstebuiten gooit boswachter Marieke Schatteleijn al haar kennis en enthousiasme in de strijd om meer mensen buiten te laten genieten van de natuur. Vooral een ochtendwandeling kan helend doorwerken. Onze donateur Yvette van den Berg weet daar alles van en wil je graag het bewijs leveren!
De volledige uitzending is nog niet terug te zien, maar Alles is gezond is een platform om te blijven volgen. Positieve gezondheid is het beste antwoord op de crisis waarin we nu zitten.