Categorieën
Blog

Hoe word je (bijna) Coronaproof?

Covid-19 bestrijden met leefstijl

Wat kan Leefstijl voor je betekenen als je tobt over Corona? Media huisarts Tamara de Weijer en prof. Liesbeth van Rossum verzorgden vorige week een interessant webinar over dit thema via de Happy Living Academy.

In een bevlogen verhaal, waarin de techniek even haperde, boeiden Tamara en Liesbeth de kijkers bijna twee uur en kregen we veel tips over voeding, bewegen en ons welzijn, die 1 op 1 worden omarmd door Broccori & Kohl.

IJskoud afdouchen

Zelf douch ik mij altijd al ijskoud af, maar na dit seminar ga ik ‘onder begeleiding’ ook het koude water in deze winter. Met die koude stress kun je bruin vet activeren en laten omzetten in warmte. Dat vet zit vooral rondom je romp en schouder. Uiteindelijk vergroot je met die stresstraining ook je weerstand. Een belangrijk wapen om Corona minder vat op je te laten krijgen.

Liesbeth deelde ook de eerste resultaten van een veelbelovend onderzoek over de trend van 2020, te veel en te lang zitten. We worden daar dikker van maar krijgen ook vaker rugklachten. Een proef met een vest met gewichten tot 10 kilogram leverde hoopgevende inzichten op. De meeste proefpersonen verloren gewicht en het vetpercentage nam met 4 procent af, maar de spiermassa bleef gelijk.

,,Het lichaam wordt eigenlijk gefopt, maar het loont om te kijken naar deze nieuwe mogelijkheden’’, aldus Liesbeth die als internist/endocrinoloog is verbonden aan het Erasmus MC. ,,Maar vaker achter je bureau staan is ook erg aan te bevelen.’’

Lichaam gefopt

Liesbeth ziet dat de IC ook in de tweede golf van Corona weer wordt overspoeld door vooral mannelijke patiënten met overgewicht (70%) en obesitas (30%). Normaal zijn de verdelingen 50 en 15%. ,,Ons immuunsysteem wordt sterk beïnvloed door voeding. En daar valt veel aan te verbeteren’’,  aldus Liesbeth.

Andere factoren zijn overigens het gebruik van medicijnen, hormonen, genetisch bepaald gedrag, psychische klachten, goede nachtrust en de sociale omgeving.

Tamara benadrukte andermaal dat we vaker (hoofdzakelijk) onbewerkte en verse voeding moeten eten en minder vlees. Met de metingen van bmi en buikomvang kan ze al gauw zien wat er nu loos is bij haar patiënten.

Met kleine aanpassingen in het eetpatroon kunnen lijvige mensen met de interventie van een leefstijlcoach/arts al snel vijf tot zes procent afvallen. De kookboeken van Tamara zijn daarnaast een bron van inspiratie om er mee aan de slag te gaan.

Tip voor 2021

Mijn tip voor 2021: schrijf je ook in voor de digitale leefstijltour van Tamara. Voor 15 euro krijgen de deelnemers ook nog heerlijke recepten, een leefstijlprogramma, wandelkaarten, slaap- en ontspanningstips. Een beter voornemen voor het nieuwe jaar kun je niet hebben….

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram