Categorieën
Blog

Jaar op expeditie met Broccori & Kohl (dag 1)

Dagboek van een zoektocht naar ingrediënten om gelukkig en zorgeloos oud te worden door gezond te eten, veel te bewegen en met veel sociale cohesie tussen jong en oud.

Achtbaan van emoties na introductieavond

Drie maanden hebben we met het bestuur van stichting Felice per la Vita uitgekeken naar het eerste live moment met onze donateurs en andere geïnteresseerden. We waren blij maar ook wat overdonderd door de publiciteit en de grote belangstelling voor Broccori & Kohl, een nieuwe beweging voor positieve gezondheid en gelukkig en zorgeloos oud worden. We mikten op 30 inschrijvingen, maar we moesten de grenzen opzoeken om meer mensen te kunnen ontvangen in ons clubhuis het Groene Paviljoen in Baarn.

Na 40 aanmeldingen werd zelfs een wachtlijst aangelegd om niet in gewetensnood te komen over de veiligheid. Velen waren bekenden van ons, maar bijna niemand kenden anderen. En dat zorgde ook voor een bepaalde spanning. Als founder van het gedachtegoed had ik een voorsprong: ik wist op voorhand dat niemand teleurgesteld kon zijn over welke type mensen in de zaal zou zitten.

Met uitzondering van mijn zoon die uit loyaliteit en nieuwsgierigheid lid was geworden, domineerde grijs in de zaal. Wetenschappers, medici, maar ook een kassensloper en journalisten zaten in de zaal. Nieuwsgierig, maar kritisch publiek dus. De reacties waren overwegend erg positief, maar de op- en aanmerkingen koesteren we als waardevol advies voor het vervolg. Want we erkennen nu al volmondig dat we meer aandacht moeten besteden aan onze gastvrijheid!

Mijn droom

Ik had zelf de uitdaging de groep mee te nemen in mijn droom (*), in beweging te krijgen en te inspireren eigenaar te worden van het gedachtegoed. Alleen kan ik niks, maar als groep kunnen we heel veel bereiken! Iedereen die uiteindelijk donateur is of wordt, moet zich ook ambassadeur van Broccori & Kohl voelen. En dat uitdragen naar familie, collega’s en andere bekenden.

Graag vat ik mijn verhaal nog samen: Als mensen donateur zijn geworden om een recept te krijgen hoe ze onbezorgd oud kunnen worden, dan moet ik ze teleurstellen. Ze nemen deel aan een jaar durende expeditie om kennis en ervaring op te doen om gezond te eten, volgens de principes van de Blue Zones – waar mensen boven gemiddeld oud worden, tal van mogelijkheden worden aangeboden om fit te blijven en geestelijk gevoed te worden met kennis en inspiratie.

We zijn allemaal Broccori & Kohl

We kunnen van alles organiseren, maar kijken eerst naar wat de groep wil, want Broccori & Kohl ben niet ik (meer), maar zijn we allemaal! Dat vereist een collectieve verantwoordelijkheid. We willen geen kijkers, maar doeners. 

De grondleggers van Broccori & Kohl zullen zich daarbij optimaal inspannen alle ervaringen, tips, trucs en lessen vast te leggen. Maar ook het netwerk aan sprekers en trainers delen we graag! Alle kennis wordt beschikbaar gesteld, want de volgende droom is dat in buurt- clubhuizen en op scholen nieuwe groepen ontstaan waar mensen samen bewegen, gezond eten en elkaar voeden met nieuwe kennis over geluk en gezondheid.

Werkplan voor komende drie maanden

Voor de komende drie maanden werkt het bestuur een werkplan uit. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden welke dagen en tijden de voorkeur hebben van de leden, maar ook voor welke activiteiten zij het liefst warmlopen. Tussendoor zal ongetwijfeld het programma nog bijgeschaafd worden, maar het avontuur samen op expeditie te gaan, sprak de meesten aan.

In de tussentijd moeten we de positieve en kritische opmerkingen goed verwerken, maar ook onze administratie beter op orde krijgen. Op de eerste avond bleek de pinapparaat niet te werken en namen sommigen afscheid zonder de bestelde maaltijd af te rekenen. Die rekening moet nog wel worden betaald. We zijn immers een stichting zonder winstoogmerk, maar die straks wel de Anbi status wil verdienen.

Aan de andere kant hebben we als initiatiefgroep zoveel energie gekregen (zie opbrengst in Wordcloud) dat we nu al uitkijken naar de volgende bijeenkomst(en)!

Herman Poos

Founder Broccori & Kohl

(*) Met dank aan Yvonne Wellink is mijn bijdrage verfilmd:

https://youtu.be/q6LMo67CQbw

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram